Innhold
Om statistikken
Definisjoner
-
Navn og emne
-
Navn: Reiseundersøkelsen
Emne: Transport og reiseliv
-
Neste publisering
-
-
Ansvarlig seksjon
-
Seksjon for næringslivets konjunkturer
-
Definisjoner av viktige begrep og variabler
-
Opplysningene i reiseundersøkelsen er knyttet til to ulike nivåer; til personen og til turen. De ulike nivåene belyser reisemønsteret på forskjellige måter.
Reise omfatter opphold utenfor helårsboligen uansett formål med reisen og minimum 1 overnattings varighet. En kort reise har i denne sammenheng en varighet på 1 til 3 overnattinger, mens en lang reise har varighet på 4 overnattinger eller mer..
Overnatting. Om man har vært på et sted over natten regnes det som en overnatting uansett om man sov eller ei.
Innkvarteringstype:
- Hoteller og lignende virksomheter: Hotell, konferansesenter med hotellservice, leilighetshotell, pensjonat, gjestgiveri, kro, motell, fjellstue, Bed & Breakfast, losjihus, gårdsinnkvartering og lignende.
- Campingplasser: Telt, campingvogn (dropp-inn eller sesong, ikke åremål), bobil, hytte på campingplass.
- Annen kommersiell innkvartering: Hytter, leiligheter i hyttegrend, ubemannede turisthytter, vandrerhjem, ungdomsherberge, internat, firmaferieboliger, helseinstitusjon (uten hotelltjenester), arbeids- og ferieleir, leirsteder, fritidsbåt i båthavn, offentlig transportmiddel ( tog, båt inkl. cruise, ferge, buss m.m.), leid rom i familiehus, leid private feriebolig fra private eller via formidler.
- Ikke kommersiell innkvartering: Egen feriebolig (inkl. feriebolig/campingplass leid på åremål og timeshare-bolig), hjemme hos sletninger/venner eller i deres ferieboliger(vederlagsfritt), overnattinger i bobil/campingvogn/telt/fritidsbåt/i friluft/privatbil og lignende på ikke organiserte steder, andre måter ikke betalt for.
- Innkvarteringsmåte ikke spesifisert: Ikke spesifisert.
Forbruk defineres som de samlede utgifter til forbruk for en besøkende eller på vegne av en besøkende før eller under reisen og oppholdet på bestemmelsesstedet. Forbruk er inklusive eventuell merverdiavgift og andre avgifter.
Reisemål defineres ut fra hvor personen har flest overnattinger. Om personen har overnattet like mange netter på flere steder velges den første som viktigste reisemål.
Kvartal . I undersøkelser frem til og med 2003 var det avvik mellom undersøkelseskvartalet og kalenderkvartalet.
1. kvartal: november, desember og januar. 2. kvartal: februar, mars og april. 3. kvartal: mai, juni og juli 4. kvartal: august, september og oktober.
I tallene for 2002 og 2003 er undersøkelseskvartalet inndelt i måneder som er omstokket til kalenderkvartaler.
-
Standard klassifikasjoner
-
Ikke relevant.
Administrative opplysninger
-
Regionalt nivå
-
Nasjonalt
-
Hyppighet og aktualitet
-
Kvartalsvis, og publiseres åtte uker etter utgangen av referansekvartalet
-
Internasjonal rapportering
-
Eurostat
-
Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet
-
Ikke relevant.
Bakgrunn
-
Formål og historie
-
Formålet er å kartlegge nordmenns reisevaner i Norge og utlandet. Undersøkelsen ble etablert i 2002.
Tidligere publiserte tall for perioden før 2002 inneholdt så store feil at de er fjernet fra arkivet på http://www.ssb.no/reise/.
-
Brukere og bruksområder
-
Statistikken benyttes av Innovasjon Norge og andre organisasjoner innen reiselivet, samt internasjonale organisasjoner som Eurostat. Kartleggingen av nordmenns reisevaner er viktig som grunnlag for forskning.
-
Likebehandling av brukere
-
Ingen eksterne brukere har tilgang til statistikk før den er publisert samtidig for alle kl. 8.00 på ssb.no etter forhåndsvarsling senest tre måneder før i Statistikkalenderen. Dette er et av de viktigste prinsippene i SSB for å sikre likebehandling av brukerne.
-
Sammenheng med annen statistikk
-
Reiseundersøkelsen dekker alle typer overnattingsreiser (både ferie og yrkesreiser), mens Ferieundersøkelsen dekker alle feriereiser med minst 4 overnattinger. Begge undersøkelsene dekker således lange feriereiser og på den måten overlapper hverandre. Ferieundersøkelsen ble publisert for siste gang i 2007.
-
Lovhjemmel
-
Statistikkloven § 2-1 (frivillig)
-
EØS-referanse
-
Direktiv. "REGULATION (EU) No 692/2011 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 6 July 2011 concerning European statistics on tourism and repealing Council Directive 95/57/EC."
Produksjon
-
Omfang
-
Statistikken omfatter et utvalg av den norske befolkning i alderen 16 - 79 år og deres reisevirksomhet, uansett reisens formål og der reisens varighet er minst en overnatting.
Uttrykk som nordmenn, vi, våre etc brukt i publiseringer og i andre analyser av reisevaner, har ingen ting med personenes statsborgerskap å gjøre, men henviser nettopp til de personer som er bosatt i Norge.
-
Datakilder og utvalg
-
Befolkningsregisteret kombinert med telefonintervju/CATI.
Reiseundersøkelsen er basert på et representativt utvalg av 2 000 norske personer i alderen 16 - 79 år. Utvalget er trukket fra den sentrale befolkningsdatabasen i SSB. Det trekkes nytt utvalg for hver kvartal.
-
Datainnsamling, editering og beregninger
-
Datainnsamlingen foregår i all hovedsak ved telefonintervju.
Det benyttes PC under intervjuet. Intervjueren leser spørsmålene fra skjermen og registrerer svarene direkte. Slik reduseres blant annet mulighetene for å stille feil spørsmål til intervjuobjektet. Svarene lar seg dessuten lettere kontrollere i form av ferdig programmerte grenser for gyldige svar
Det innsamlede materialet skal representere hele den norske befolkningen i aldersgruppen 16-79 år, ikke bare nivået for utvalget. Datamaterialet etterstratifiseres i fire aldersgrupper (16-24 år, 25-44 år, 45-66 år og 67-79 år) og kjønn, i alt 8 strata. Alle summerbare variabler som antall personer på reise, antall reiser, antall overnattinger og forbruk multipliseres med en faktor som er lik befolkningen i den aktuelle strata dividert på antall respondenter i samme strata.
-
Sesongjustering
-
Ikke relevant
-
Konfidensialitet
-
Ikke relevant.
-
Sammenlignbarhet over tid og sted
-
Statistikken i sin nåværende form ble etablert i 2002 er gjennomført som kvartalsvise undersøkelser. Undersøkelsen ble endret i 2004 ved at kvartalsinndelingen ble tilpasset kalenderkvartalene. En antar at denne endringen ikke medførte brudd i tidsrekken.
Nøyaktighet og pålitelighet
-
Feilkilder og usikkerhet
-
Målefeil, (intervjuobjektet gir feil opplysninger) og bearbeidingsfeil (feil i forbindelse med koding av avgitte svar), er forsøkt unngått ved oppbygging av et kontrollsystem. En kan likevel ikke garantere at alle feil oppdages. Omfanget av innsamlings- og bearbeidingsfeil er ukjent.
Enhetsfrafallet er på 35-40 prosent. Produksjonsmetoden er slik at vi ikke har noen grunn til å tro at det foreligger systematiske skjevheter pga. frafallet i resultatet. Det partielle frafallet, det vil si at intervjuobjektet har unnlatt å svare på minst ett av spørsmålene i undersøkelsen, er minimalt.
Resultatene fra undersøkelsen bygger kun på svar fra de personer som gav oppgave (nettoutvalget). Frafallet skyldes hovedsakelig at intervjuobjektet nektet å svare eller ikke var å treffe. Vi kjenner ikke til om de som ikke var å treffe var på reise eller hadde andre grunner for ikke å delta. Om grunnen var at de var på reise, vil fordelingen for denne variabelen være annerledes blant de som svarte (nettoutvalget) enn blant de som ble forsøkt intervjuet (bruttoutvalget). I slike tilfeller oppstår utvalgsskjevhet. Utvalgsskjevhet i forhold til en variabel medfører ikke nødvendigvis at nettoutvalget er skjevt i forhold til andre variabler.
Fordi resultatene bygger på opplysninger fra et utvalg av den befolkningen som undersøkelsen dekker, er det knyttet en viss usikkerhet til dem. Denne usikkerheten kalles utvalgsvarians. I og med at utvalget er trukket etter reglene for tilfeldig utvalg, er det mulig å beregne hvor stor denne utvalgsvariansen kan ventes å bli.
Et hyppig mål på usikkerheten i resultatet for en variabel, er standardavviket til den observerte verdien av dette kjennemerket. Størrelsen på dette standardavviket avhenger av tallet på observasjoner i utvalget, måten utvalget er trukket på og av fordelingen til den aktuelle variabelen i befolkningen. Fordelingen i befolkningen kjenner vi ikke, men det er mulig å anslå standardavviket i utvalgsfordelingen ved hjelp av observasjonene i utvalget.
Omnibusundersøkelsen benyttet i 2002 og 2003 en annen tremåneders inndeling av året enn kalenderkvartaler, som har brukt ved publisering. Tallene for hvert kvartal i Reiseundersøkelsen i 2002 og 2003 er derfor hentet fra to omnibusundersøkelser. For f.eks. 1.kvartal 2003 er benyttet data for perioden november 2002 - januar 2003 (reisende i januar 2003) og for perioden februar - april 2003 (reisende i februar og mars).
En kan ikke uten videre beregne antall reisende i 1. kvartal 2003 som summen av reisende i januar og reisende i februar - mars. Dette tallet blir for høyt siden det ikke tas hensyn til at mange som reiser i januar også reiser i perioden februar-mars, som betyr at det telles en del personer dobbelt. Med visse antagelser er tallet på personer redusert.
-
Revisjon
-
Ikke relevant