Innhold
Om statistikken
Definisjoner
-
Navn og emne
-
Navn: Hytteformidling
Emne: Transport og reiseliv
-
Ansvarlig seksjon
-
Seksjon for næringslivets konjunkturer
-
Definisjoner av viktige begrep og variabler
-
Uttrykk som nordmenn, norsk, utlendinger og utenlandske etc. brukt i publiseringer har ingen ting med personenes statsborgerskap å gjøre, men henviser nettopp til de personer som er bosatt i Norge eller i utlandet.
Private hytter, feriehus o.l.. Hytte, feriehus o.l. som primært er bygget/kjøpt for å tjene eiers eget behov for fritid og rekreasjon, i motsetning til hytter som er bygget for kommersielle formål.
Overnatting. En person overnattet en natt.
Enhetsdøgn. Enhet (familie eller reisefølge) overnattet en natt.
-
Standard klassifikasjoner
-
Fylke og landsdeler.
Administrative opplysninger
-
Regionalt nivå
-
En del formidlere har virkeområde i to eller flere fylker. Disse oppgavegiverne rapporterer overnattingstrafikk fordelt på fylke. Ved publisering, blir derimot statistikken aggregert til landsdeler.
-
Hyppighet og aktualitet
-
Publisering årlig omlag 3 måned etter siste måned i statistikkåret.
-
Internasjonal rapportering
-
Ikke relevant
-
Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet
-
Mikrodata er lagret i Oracle-databaser.
Bakgrunn
-
Formål og historie
-
Formålet er å kartlegge den kommersielle overnattingstrafikken via formidlere som har virksomhet i Norge. Denne type overnattingstrafikken er en viktig del av norsk reiseliv. Undersøkelsen ble etablert i 1999.
-
Brukere og bruksområder
-
Statistikken benyttes av offentlige myndigheter, journalister, konsulentfirmarer, destinasjonsselskaper og andre organisasjoner innen reiselivet. Kartleggingen av turisttilstrømmingen til Norge er viktig som grunnlag for forskning og ikke minst som oppfølging av norsk markedsføring av Norge i utlandet og som grunnlag for oppfølging av myndighetenes satsing på reiseliv som vekstområde.
-
Likebehandling av brukere
-
Ingen eksterne brukere har tilgang til statistikk før den er publisert samtidig for alle kl. 8.00 på ssb.no etter forhåndsvarsling senest tre måneder før i Statistikkalenderen. Dette er et av de viktigste prinsippene i SSB for å sikre likebehandling av brukerne.
-
Sammenheng med annen statistikk
-
Sammen med overnattingsstatistikken for hoteller, camping,hyttegrender og Norske Vandrerhjem, bidrar denne statistikken til å dekke det norske kommersielle overnattingsmarkedet med statistisk.
-
Lovhjemmel
-
Statistikklovens §2-2 og 2-3.
-
EØS-referanse
-
Ikke relevant.
Produksjon
-
Omfang
-
Statistikken omfatter kun norske formidlere som formidler gjester til private norske hytter, feriehus o.l..
-
Datakilder og utvalg
-
Datakilden er elektronisk rapportering via Excel.
Totaltelling for alle norske hytteformidlere som formidler gjester til private norske hytter of feriehus.
-
Datainnsamling, editering og beregninger
-
Undersøkelse med utsending av Excel arbeidsbok ved begynnelse av året.De innkomne dataene registreres manuelt inn ved Developer/Forms mot Oracle. Alle dataene gjennomgår matematiske/logiske kontroller ved dataregistreringen.
Oppgavegiverne kan velge om de vil rapportere gjestetrafikken i enhetsdøgn eller i overnattinger. For de få hytteformidlere som rapporterer gjestetrafikken i enhetsdøgn, blir enhetsdøgn omregnet til overnattinger ved å multiplisere med en faktor 5. Denne faktoren uttrykker gjennomsnittlig størrelse på reisefølget som deler en overnattingsenhet.
-
Sesongjustering
-
Resultat vert publisert i original form.
-
Konfidensialitet
-
En publiserer ikke tall dersom det er færre enn tre enheter ligg til grunn for ei celle i tabellen. Årsaken er fare for identifisering ved at tallet kan føres tilbake til oppgavegiver. Av denne grunn publiseres tallene på fylke/ regionnivå.
-
Sammenlignbarhet over tid og sted
-
Statistikken ble etablert i 1999, og utenlandske formiderer var med i statistikkgrunnlag frem til 2005. Statistikkloven hjemler ikke statistikkplikt for de utenlandske formidlerne, se 1.6. Innsamlingshjemmel. Det er derfor frivillig å rapportere for utenlanske formidler.
En sentral dansk operatør, som antas å ha en større andel av formidlingen til norske hytter, har inntil 2003 ikke ønsket å rapportere statistikk. Fra 2004 vil denne formidleren rapportere statistikk på kvartalsbasis i 2. og 3. kvartal. Tallene for denne danske formidleren blir omregnet til måned basert på antagelser om at formidleren har samme fordeling på måned som andre danske formidlere. Den danske formidleren rapporterer også kun på landsnivå. Tallene blir omregnet til fylke basert på opplysninger om kapasitet fra formidlerens katalog. En antar på den måten av kapasitetsutnyttingen er lik over hele landet.
En større tysk operatør ønsker ikke å rapportere statistikk fra og med 2004.
Fra 2006 rapporterer kun formidlere som enten er norske eller utenlandske som har virksomhet i Norge. Det er frivillig å rapportere for utenlandske formidlere som kun har virksomhet i utlandet. Disse formidlerne ble fjernet fra statistikkgrunnlaget i 2006.
Nøyaktighet og pålitelighet
-
Feilkilder og usikkerhet
-
Generelt vil det kunne oppstå feil både under utfyllinga av skjemaet ved at oppgavegiver gir feil svar. Ved enkelte tilfeller har en da også måtte editere tallene.
Ved fristens utløp ligger svarprosenten på om lag 70 prosent. Etter purring oppnås oftest en svarprosent på 100 prosent.
Ved frafall, blir det beregnet tall for enhetene i frafallsgruppen. Disse får tildelt samme antall overnattinger som de hadde tilsvarende måned året før.
Noen formidlere rapporterer gjestetrafikken i enhetsdøgn. For disse blir antall enhetsdøgn omregnet til antall overnattinger ved å multiplisere med en faktor 5. Denne faktoren uttrykker gjennomsnittlig størrelse på reisefølget som deler en overnattingsenhet, og er fastsatt med bakgrunn i omtrentlige erfaringstall fra bransjen.
-
Revisjon
-
Ikke relevant
Statistikken publiseres nå sammen med Overnattingar.